maanantai 8. joulukuuta 2014

Venäjästä valheen valtakunta


Venäjän politiikassa on tapahtunut vuoden aikana niin suuri muutos, että se väistämättä haastaa kommentoimaan tapahtuneita. Kun pinta-alaltaan maapallon suurin maa, jolla lisäksi on koko ihmiskunnan tuhoon riittävät ydinpommit, alkaa rakentaa suhteet muihin maihin ja kansakuntiin geopoliittisen valtapolitiikan varaan, muutos on suuri keskinäisen riippuvuuden maailmassa. Yhteiset globaalit ongelmat ja uhkakuvat vaatisivat vastakkainasettelun sijasta yhteistyötä. Nykyinen Venäjä ei näe maailmaa näin ja toimii toisin.

Neuvostoliiton 70 vuoden aikakaudella totuttiin viralliseen valehteluun. Karmeimmin tämän saivat kokea 1920- ja 1930-luvuilla eri syin puhdistetut henkilöt. Vainoissa kuoli miljoonia Neuvostoliiton kansalaisia, useimmat keksityin tekosyin. Vaino kohdistui myös Stalinin lähipiiriin, mistä lähes kaikki henkilöt puhdistettiin julkisten oikeudenkäyntien antamien tuomioiden nojalla. Uhrit saivat kaiken lisäksi tunnustaa julkisesti – kidutusten jälkeen ja omaisten suojelemiseksi – tekemänsä virheet ja myyräntyöt. Kukaan tuskin ajatteli, että he olisivat syyllistyneet muuhun kuin olemalla mahdollisia kilpailijoita Stalinille. Stalinista kehkeytyi vainoharhainen psykopaatti.

Myöhempinä aikoina, 1950-luvulta alkaen, valtiollisen valheen rakentaminen ei yleensä johtanut ihmisten tuhoamiseen. Syntyi kulttuuri, missä Neuvostoliitto ylläpiti propagandakoneistoa, joka pyrki luomaan kuvan maailman parhaasta maasta. Aikaa myöten kukaan ei enää uskonut tähän. Itse asiassa siitä tuli vitsailun aihe. Varsin tunnetuksi tuli Radio Jerevan, jonka kyselypalsta paljasti venäläisten käsityksen Neuvostoliiton todellisuudesta.

”Täällä Radio Jerevan. Kysykää meiltä mitä te haluatte, me vastaamme, mitä haluamme.”:

                      ”Meiltä kysytään: Mitä merkitsee sana kaaos.”
                      ”Me vastaamme: Tällä viikolla emme käsittele talouselämäämme liittyviä
                      kysymyksiä.”

Kommunistisen puolueen viimeisen pääsihteerin, Gorbatšovin lanseeraama glasnost itse asiassa paljasti, etteivät edes puolueen eikä maan johto enää tienneet, mikä maan todellisuus oli. Valhe oli luonut myös heille väärän kuvan siitä, mikä taloudellinen ja poliittinen todellisuus oli, sekä siitä, mikä oli ihmisten käsitys vallitsevista olosuhteista.  

Neuvostoliitto romahti aikanaan omaan mahdottomuuteensa. Valheellinen propaganda eikä edes väkivaltakoneisto pystynyt pitämään valtakuntaa koossa, kun ihmisten usko oli mennyt. Ei turhaan sanota, että hyvän taloudellisen kehityksen edellytys on luottamus.

Neuvostoliiton romahdettua maailmalla vallitsi yleinen usko, että syntynyt uusi Venäjä tulee hakeutumaan yhteistyöhön muun Euroopan ja muun maailman kanssa ja luo sitä varten vähitellen vahvistuvat instituutiot. Nyt tiedämme, ettei näin tule tapahtumaan. Venäjän nykyinen johto on presidentti Putinin johdolla valinnut toisen tien. Putin ja kumppanit haluavat palauttaa Venäjän suurvaltapoliittisen aseman keinoja kaihtamatta. Sinänsä tässä ei ole mitään uutta. Niinhän Venäjän imperiumi 1500-luvulta alkaen luotiin. Naapurikansoja alistettiin venäläiseen ylivaltaan, joka ylivalta vähitellen laajeni yli Siperian Tyynelle valtamerelle saakka ja ylikin. Myös Kaukasus ja Mustan meren pohjoisrannat liitettiin Imperiumiin.

Kuluneella viikolla presidentti Putin uudelleen vetosi siihen, että Venäjän historiallinen ydin löydettiin Krimillä ja vakiinnutettiin Kiovassa. Näin ollen Krimin niemimaa on Venäjän historiallista, pyhää aluetta, mistä koskaan ei tulla luopumaan.

Putin perustaa Krimin politiikkansa vuosisatoja sitten synnytettyihin legendoihin. Propagandasota Ukrainan itäosien miehityksen ja alueellisen sisällissodan ympärillä on myös mielikuvituksellisuudessaan ainutlaatuista. Tällä on jo aikaansaatu tuhansien ukrainalaisten tarpeeton kuolema, sekä inhimillisen kärsimyksen lisääntyminen koko Ukrainassa.

Ei ole helppo ymmärtää, miksi Putin ja hänen valtaa pitävät kumppaninsa ovat lähteneet näin läpinäkyvän muunnetun totuuden, valheen tielle. Pitemmällä tähtäimellä tarkasteltuna voi olla varma, ettei valheelle perustettu voimapolitiikka tule kestämään. 1990-luvulta alkaen Stalinin ja Itä-Euroopan diktaattoreiden luoma rakennelma murtui askel askeleelta. Tämän pitäisi olla kuluneen vuosisadan selkeä opetus.

Venäjän johdon politiikkaa voi ymmärtää vain sitä kautta, että Putinin valtaan nostama porukka on Neuvostoliiton aikana turvallisuuspolitiikassa ja vakoilussa koulutuksensa saanutta henkilökuntaa. Heidät on koulutettu taitaviksi manipuloijiksi niin omassa maassa kuin kansainvälisissä suhteissakin. Seuraus nykyjohdolle on kuitenkin se, ettei Putiniin ja hänen lähipiiriinsä tulla enää suhtautumaan kansainvälisissä suhteissa muuten kuin erittäin varautuneesti.

Tämä vaikeutuneiden suhteiden aika tulee valitettavasti kestämään pitkään. Putin on ilmoittanut olevansa kiinnostunut vielä neljännestäkin presidenttikaudesta. Siten Putinin aikakausi jatkunee ainakin vuoteen 2024.

Vielä pahempaa on, että Venäjän johdon propaganda näyttää menevän hyvin perille venäläisiin. Aikanaan väestö näki Neuvostoliiton propagandan läpi, eikä juuri uskonut siihen. Nyt tilanne on toinen. Väestön mielet myrkyttyvät ainakin länsisuhteissa pitkäksi aikaa, ehkä vuosikymmeniksi. Kun myös tulevat johtajapolvet kasvavat tässä hengessä, muutosta Venäjän politiikkaan ei välttämättä tule Putinin jälkeenkään. Putinilaisen politiikan varjo tulee olemaan pitkä.

 

 

 

 

 

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti