Kirjoittelin
1990-luvun alkuvuosina elintarvikeomavaraisuuden puolesta. Käytin niissä ja
asiaa koskevissa keskusteluissa joskus yllä olevaa slogania: ”Jokapäiväinen
leipä omasta maasta”. Silloin ei asia ollut lainkaan ajankohtainen, tai se ei
herättänyt suurempaa kiinnostusta. Pikemminkin oltiin huolestuneita
maataloustuotannon ylituotannosta, jota esimerkiksi tuolloin oli kananmunissa
ja maitotuotteissa. Vielä suurempi haloo oli ruuan hinnasta. Ruoka oli median
mukaan Suomessa liian kallista verrattaessa muihin Euroopan maihin, ja tämä oli
kotimaisen maatalouden syy.
EU-jäsenyyden
puolustajien yksi argumentti olikin, että jäsenyyden myötä saadaan halpaa, ja
hyvää ulkomaista ruokaa. SAK kävi jopa likaista kampanjaa asian puolesta
levittämällä mainoksia: ”Kuka syö pöydässäsi?” Suomalaisen perheen ruokapöydässä
istui perheenjäsenten lisäksi MTK:n Heikki Haaviston näköisen miehen jyhkeä
hahmo.
Hevosenlihaskandaali
toivottavasti lopulta avaa suomalaisten silmät sen suhteen, mihin on pyritty ja
mihin on päästy. Se että EU-jäsenyyden aikana maatalouden osuus kuluttajan
maksamista elintarvikkeista supistuu kohti kymmentä prosenttia ja kaupan osuus
lähestyy kolmeakymmentä, ei vielä ole herättänyt suuria kansanjoukkoja. Joka
tapauksessa lienee edelleen syytä kysyä, miksi kaupan tuoma lisäarvo on niin
suuri, että sen osuus on kohta kolmikertainen elintarvikkeiden alkutuotantoon
verrattuna. Maataloudessakaan tuote ei synny ilma työtä, tuotantopanoksia ja
pääomaa. Kaupan kustannuksista suuri osa lienee seiniä, kun kilpailukeinona
ovat toinen toistaan suuremmat kauppakeskukset erilaisine lisätiloineen,
viihteestä hartaustiloihin. Onko niin, että korkealla ruuan hinnalla maksetaan
ylimitoitetut liiketilat? Jos halutaan käyttää SAK:n lanseeraamaa vertausta,
syökö kauppa kuluttajan pöydässä.
EU:n
laajeneminen ja maatalouskaupan vapautuminen ovat tuoneet esiin markkinoiden
toisen, vielä vakavamman ilmiön – huijauksen. Suomessa on totuttu siihen, että
oman maan järjestelmät pitävät huolen siitä, ettei varsinkaan elintarvikkeissa
ole muuta kuin mitä siellä sanotaan olevan. Elintarkkeiden valmistusketjun venyminen
ja mutkistuminen sekä tuotteiden alkuperän etääntyminen yhä kauemmas kotimaasta
ovat johtaneet siihen, että tuotteiden sisällöstä ja alkuperästä ei ole enää
mitään varmuutta. Liike-elämä on osoittanut, että joukkoon mahtuu aina
huijareita, jos siihen vain tulee tilaisuus. Elintarvikkeiden kohdalla tämä on
useimpia muita tuoteryhmiä kohtalokkaampaa. Emme enää voi olla varmoja,
minkälaisia tuotteita tai minkälaisissa olosuhteissa tuotettuja tuotteita
syömme. Tämä voi johtaa eettisesti arveluttavasti tuotettuihin
elintarvikkeisiin ja myös terveydelle vaarallisiin. Ala-arvoiset tuotteet eivät
ainakaan tue kansanterveyden tavoitteita.
Yleinen
mielipide saattaa olla kääntymässä 1990-luvulla ja vielä viime vuosikymmenellä
vallinneista näkemyksistä. Näin voi lukea viime aikoina julkaistuista
lehtikirjoituksista. Yllättävintä on ollut, että selkeimmät kananotot ja
näkemykset ovat tulleet kokoomukselaiselta europarlamentaarikko Petri
Sarvamaalta. Esimerkiksi Maaseudun tulevaisuudessa (22.2.2013) julkaistu
kolumni: ”Hevoset, kuluttajat ja maaseudun tulevaisuus”, ei jätä mitään
epäselväksi. Jokaisen aikaansa seuraavan pitäisi lukea Saravamaan kirjoitus. Eikä
Saravamaa jätä asiaa pelkästään kirjoituksiinsa, vaan hän toimii myös
europarlamentaarikkona näkemyksiensä hyväksi. Sekin on erinomainen esimerkki
muille europarlamentaarikoille tai niiksi pyrkijöille. Täältä kotomaasta
seuratessa tuntuu joskus siltä, että eräät toiset euroedustajat toimivat
pikemminkin omaan maan vahingoksi kuin eduksi.
Kiitos Sarvamaa-linkistä.
VastaaPoistaEikö ole niin, että ruisleivän rukiistakin suuri osa on tuontitavaraa?