perjantai 28. joulukuuta 2018

Tiedät kuolevasi - perusta arboretum!


Kaikki tiedämme kuolevamme. Asiaa tarkastellaan usein odotettavissa olevan eliniän termein. Vastasyntyneillä elinajanodote on noussut vuosi vuodelta. Suomessa se on poikavauvoilla tällä hetkellä lähes 79 vuotta ja tyttövauvoilla hieman yli 84 vuotta.

Minun iässäni, 73 vuotta, väestöllinen elinajanodote lienee noin kymmenisen vuotta. Tarkkaa lukua en tiedä. Tämä lienee todennäköisyys jäljellä oleville vuosille tässä iässä, tällä sukupuolella ja tällaisella sosioekonomisella taustalla. Se ei tietenkään kerro siitä, mitä todellisuudessa tapahtuu.

Miksi näitä pohdin? Asia johtui mieleeni uusimman metsänistutusprojektin vuoksi. Sen on määrä toteutua ensi keväänä, eli keväällä 2019. Kiinalainen sananlasku sanoo: ”Jos haluat olla koko elämäsi onnellinen, aloita puutarhanhoito.” Vaikka edessä oleva elämä ei olekaan kovin pitkä, siitä huolimatta kannattaisi olla onnellinen. Kiinalainen sananlasku sanoo myös (englannista vapaasti suomennettuna): ”Yksi sukupolvi istuttaa puut, seuraavat saavat nauttia puiden varjosta.”

Miten tämä nyt liittyy edellä kerrottuun metsänistutukseen? Hankkeen voi käsittää eräänlaiseksi puutarhanhoidon muodoksi. Näin on etenkin sen vuoksi, etten tyydy istuttamaan vain koivua, niin upea metsä kuin koivikosta tulisikin. Tämä puolen hehtaarin alue on maastollisesti monipuolinen. Siihen voi kehittää komeaa koivikkoa monipuolisemman metsikön.

Puolen hehtaarin alueella on reheviä rinteitä, lehtomaisia notkelmia ja suurten kivien ja kallion reunustamaa rinnettä. Paikka on suojainen, etelään ja lounaaseen viettävä alue, joka aikanaan on toiminut myös hevosten hakamaana.

Aloitin puiston perustamisen jo vuoden 2018 syksyllä. Kuten muistamme, kesä 2018 oli hyvin lämmin. Talomme nurkalla, täällä Espoon Viherlaaksossa kasvava tammi teki valtavan määrän terhoja. Niitä oli joka paikassa, nurmikoilla, jalkakäytävillä, parkkipaikalla, mattotelineellä. Keräsin kourallisen terhoja asfalttikäytävältä ja puhdistin ne huolellisesti. Tämä sen vuoksi, että ympäristöömme on pesiytynyt haitallinen etana, Espanjansiruetana. En halua, että se leviää myös mökkimaastoon. Niinpä istutin tulevaan ”arboretumiin” vain hyvin huolellisesti puhdistettuja tammenterhoja.

Olin pari vuotta sitten ostanut Pääkaupunkiseudun metsänomistajayhdistyksen tilaisuudessa lajitelman lehtipuiden ja havupuiden taimia. Tammen ja saarnen lisäksi joukossa oli pari muutakin lehtipuuta ja kolme neljä ulkomaista kuusen sukua olevaa havupuuta. Istutin ne väliaikaisesti varjoisaan paikkaan odottamaan lopullista sijoittamista. Kuiva kesä tappoi niistä kuitenkin pari. Jännityksellä odotan ensi kevättä. On mielenkiintoista nähdä, mitkä taimet ovat selviytyneet.

Miksi vertaan tulevaa metsälöä puutarhaan? Parempi nimitys sille kai olisikin mini- tai mikro-arboretum. Arboretum on vierasperäinen nimitys puulajipuistolle. Latinan sana arbor tarkoittaa puuta. Arboretumiin on yleensä kerätty systemaattisesti tai satunnaisesti kokoelma puuvartisia kasveja.

Suomessa on kaikkiaan satakunta nimettyä puulajipuistoa, arboretumia.  Ensimmäisiä ja tunnetuimpia arboretumeita Suomessa on Elimäelle valtioneuvos A.F. Tigertstedtin vuonna 1902 perustama Mustilan kartanon puisto. Minulle tutuin puisto sijaitsee kotoa noin kolmen kilometrin päässä Espoon Järvenperässä, Träskändan kartanon puisto.

Träskändan kartanon puisto on espoolaisen Pitkäjärven lounaispäässä. Se tuli tunnetuksi Aurora Karamzinin maapaikkana. Alue on runsaan 30 hehtaarin suuruinen.  Glimsinjoen pohjoispuolella sijaitsevat kartanon rakennukset sekä englantilaistyylinen puisto. Tätä puiston osaa luonnehtivat suuret nurmikentät ja monisatavuotiset lehtipuut, tammet ja lehmukset sekä jalavat.

Puustoinen osa kartanon maita on puolestaan joen eteläpuolella. Vuonna 1969 toteutetussa inventoinnissa laskettiin puistometsässä olleen 18 sembraa, 1859 pihtakuusta, 56 lehtikuusta ja 42 palsamipoppelia. Nämä puulajit olivat pääosin Aurora Karamzinin Venäjältä tuomia. Suomessa kasvavia jalopuita oli 3011 tammea, 156 lehmusta ja 504 vaahteraa. Puistometsässä kasvaa lisäksi Suomessa tavanomaisia koivuja, kuusia ja mäntyjä. Kaiken kaikkiaan on metsässä nyt 36 erilaista puulajia tai pensasta.

Monet suomalaisetkin puut ovat jo selvästi yli sata vuotta vanhoja. Tämä siitä huolimatta, että 1890-luvun alussa puistometsää runteli kova myrsky. Suuri osa puustosta silloin kaatui.

Suurin osa metsiköstä on rauhoitettu luonnonsuojelualueeksi. Se merkitsee mm. sitä, että kaatuvia ja lahoavia puita ei poisteta - paitsi metsikköä halkovilta kävelypoluilta. Koska vanhaa puustoa kuolee ja kaatuu, kaatuneita ja lahoavia puita on maassa paljon. Ilmastonmuutos ja tuhohyönteisten leviäminen on johtanut myös siihen, että aika nuoriakin kuusia on jo kuollut pystyyn.

Träskändan puistoon liittyy poikkeuksellisen paljon historiaa. Kartanopuisto perustettiin 1700-luvun lopulla. Sen varsinainen kukoistuskausi alkoi 1800-luvun puolivälissä, jolloin Aurora Karamzin emännöi kartanoa. Erityinen huippuhetki sattui syyskuun 1863 lopulle, kun tsaari Aleksanteri II tuli avaamaan valtiopäivät Helsingissä. Tsaarin perhetuttuna Aurora Karamzin järjesti seurueelle ja suomalaiselle ylimystölle puolenpäivän metsästysjahdin sekä illalliset ja illallistanssit kartanon päärakennuksessa.

Metsästystä varten kartanon metsään tuotiin Baltiasta ja Puolasta sopivaa riistaa - kauriita, villisikoja, jäniksiä jne. Metsästyksen huipentuma oli, kun keisari kaatoi saksanhirven. Tälle paikalle, Glimsinjoen rantaan istutettiin tammi. Tammi on nyt siis yli 150 vuotta vanha. Sen vieressä on nimikyltti, jossa lukee Keisarin tammi.

Träskändan alueen historia ei ala 1700-luvulta tai Aurora Karamzinin ajasta. Puiston läpi kulkevilla reiteillä on nähtävissä jälkiä Ruotsinvallan ajan Kuninkaantiestä. Tämä Rantatie kulki läpi eteläisen Suomen Turusta Viipuriin. Sitä alettiin käyttää Ruotsin valtiovallan käsky- ja postitienä jo 1300-luvulla. Glimsinjoen ylittävän sillan perustuksissa voi nähdä kiviä tuolta ruotsinvallan alkuajoilta.

Minulle puisto on tarjonnut jo yli 40 vuoden ajan ulkoilu- ja kävelykohteen. Historiallisten tapahtumien muistelun lisäksi siellä voi ihailla suurten puiden komeutta. Vanhin puu on yli 500 vuotta vanha tammi. Aikanaan, kun näin tammen ensimmäisen kerran, se oli ikäisekseen yllättävän hyvin säilynyt. Kuluneina vuosikymmeninä rapistuminen on jo alkanut. Oksissa on paljon lahoa. Runkoon ja juuristoon ovat lahottajasienet pesiytyneet ja kovertaneet onkaloita.

Kun ajatellaan metsää ja sen puita, aikaperspektiivi on ihmisen mittapuun mukaan pitkä. Yhden elämän aikana voi kyllä nähdä puuston varttuvan taimista korkeiksi kuusiksi ja hongiksi, jos on varhain liikkeellä. Kun yli seitsenkymppisenä istuttaa puun tai useita puita, vasta tulevat sukupolvet voivat arvioida millainen metsästä tuli. Mutta jo ajatus monipuolisen elinympäristön luomisesta pitää virkeänä. Ajatus käden jäljen jatkuvuudesta tekee joka tapauksessa onnelliseksi. Puistometsän perustamisen ajatus tuntuu hyvältä avaukselta uudelle vuodelle.

Ei kommentteja:

Lähetä kommentti