maanantai 25. syyskuuta 2017

Äärimmäinen köyhyys katoaa - jos haluamme!

Millennium- eli Vuosituhattavoitteiden, jotka hyväksyttiin YK:ssa vuonna 2000, ykköstavoite oli äärimmäisestä köyhyydestä kärsivien osuuden puolittaminen vuoteen 2015 mennessä. Äärimmäisellä köyhyydellä tarkoitettiin tilannetta, jossa tulot henkeä kohden jäävät alle dollariin päivässä. Tällainen mittari on tietysti aika tulkinnanvarainen, mutta äärimmäisen köyhyyden rinnakkaistavoite, aliravitsemuksesta tai nälänhädästä kärsivien osuuden puolittaminen, oli jo hieman konkreettisempi. Kalorien, proteiinien ja hivenaineiden avulla voidaan määrittää, onko ihminen saanut riittävästi ravintoa vai ei. 

Äärimmäisessä köyhyydessä elävien ihmisten lukumäärää on seurattu tarkemmin vuodesta 1981 alkaen. Nykyisin äärimmäisen köyhyyden tulorajaksi on määritelty Maailmanpankin ohjeiden mukaan 1,90 dollaria henkeä kohden päivässä. Rajaa on siis hieman nostettu 2000-luvun alusta.

Tulokehitystä, köyhyyttä ja muita sosioekonomisia tarkasteluja on pyritty ulottamaan paljon 1980-luvun alkua kauemmas. Varsin vakuuttavasti on pystytty osoittamaan, että äärimmäinen köyhyys on dramaattisesti alentunut, ainakin suhteellisesti, viimeisen 200 vuoden aikana. 1820-luvulla maapallon väkiluku oli 1,1 miljardia ja lähes miljardi ihmistä eli köyhyysrajan tuntumassa tai alle sen. Käytännössä se merkitsi aliravitsemusta ja korkeaa kuolleisuutta - joko tautien ja/tai ravinnonpuutteen sortamana. Nälkärajalla ihmisen vastustuskyky yleistenkin tartuntatautien suhteen on heikko.

Maapallon väkiluku on sittemmin seitsenkertaistunut, noussut 1,1 miljardista 7,6 miljardiin. Väkiluvun nopea kasvu johti pitkään myös äärimmäisessä köyhyydessä elävien lukumäärän kasvuun, vaikka heidän osuutensa koko väestöstä koko ajan aleni. Äärimmäisessä köyhyydessä lukumäärä oli 1990-luvun alussa noin 1,8 miljardia ihmistä, mutta sen jälkeen lukumäärä on tuntuvasti laskenut. Tällä hetkellä edellä määritellyssä kurjuudessa elää vielä noin 700 miljoonaa ihmistä.

Kahdessa sadassa vuodessa äärimmäisessä köyhyydessä elävien osuus ihmiskunnasta on siis alentunut lähes 90 prosentista nykyiseen 10 prosenttiin. Osuus ja lukumäärä ovat vieläkin sietämättömän korkealla. Ihmisoikeuksiin kuuluu siedettävä toimeentulo. On mahdollista ja todennäköistä, että kehitys jatkuu toivottuun suuntaan, mutta tavoitteena pitää olla äärimmäisen köyhyyden, sietämättömän aliravitsemuksen ja kurjuuden eliminoiminen. Miten tähän voitaisiin päästä? Päämäärään on moniakin tapoja tai mahdollisuuksia. Viimeiset parikymmentä vuotta antavat uskoa mahdollisuuksiin.

Kansainvälinen kehityspolitiikka on tähdännyt köyhyyden vähentämiseen puoli vuosisataa. Tuloksiakin on syntynyt, vaikka suurimmat ansiot tapahtuneesta kehityksestä ovat muualla kuin kehityspolitiikassa, vaikka se ei merkityksetön ole ollutkaan. Dramaattisin kehitys on tapahtunut Kiinassa. Muutos on ollut seurausta Kiinan politiikasta ja ns. globalisaatiosta. Kiinan politiikassa voidaan osoittaa kaksi selkeää käännekohtaa.

Vuonna 1978 pääsihteeri Deng Xia Ping vapautti Kiinan maatalouden kommunismin kahleista. Melkein välittömästi viljantuotanto nousi 50 prosenttia. Vuonna 1992 Kiina liberalisoi ulkomaisten investointien tulon maahan. Alkoi massiivinen ulkomaisten yritysten tulo maahan halvan ja osaavan työvoiman toivossa. Seurauksena Kiinasta tuli koko maailman työpaja. Sadat miljoonat ihmiset vapautuivat äärimmäisestä köyhyydestä. Vielä Maon aikaan kymmenet miljoonat olivat kuolleet nälkään.

Kiinan maaseudulla, missä väestö vielä Maon aikana pääosin eli, yli 90 prosenttia eli äärimmäisessä köyhyydessä. Tällä hetkellä näin köyhiä on ehkä muutamia kymmeniä miljoonia. Useimmat Itä-Aasian maat, Vietnam, Malesia, Thaimaa, Filippiinit jne. ovat Kiinan vanavedessä, ja jo ennen Kiinaa kuten Etelä-Korea ja Singapore, teollistuneet ja nousseet köyhyydestä. Äärimmäisessä köyhyydessä elävien osuus oli vielä 1990-luvun alussa väestöstä yli 60 prosenttia, nyt enää alle 5 prosenttia. Aasiasta on tullut maailman teollisuuskylä.

Rahoitusta ja osaamista myös Afrikkaan

Aasian maat ovat käyttäneet täysimääräisesti hyväksi vuosituhantisen kokemuksen käsityön ja myös teollisen työn organisoinnissa. Aasian nopea nousu on jättänyt hyvin kapean marginaalin muiden mantereiden köyhille maille. Afrikka onkin jäämässä kahden ongelman loukkuun. Afrikan maat eivät hevin pysty kilpailemaan Aasian maiden kanssa edes halpatuotannossa. Samaan aikaan Afrikan väestönkasvu jatkaa hurjaa vauhtia. Mantereen väkiluku ylitti muutama vuosi sitten miljardin. Seuraava miljardi ylittyy ennen vuosisadan puolta väliä. YK:n ennusteet povaavat Afrikan väkiluvuksi vuonna 2100 noin 4 miljardia. Se ei tunnu mahdolliselta. Monta asiaa täytyy tapahtua jo ennen vuosisadan puolta väliä.

Aasian nousu perustui merkittävästi ulkomaisiin investointeihin. Ensimmäisenä oli asialla Japanin teollisuus, joka siirsi tuotantoaan 1970-luvulta alkaen Etelä-Koreaan, Malesiaan ja Singaporeen sekä Hong Kongiin. Ryntäys Kiinaan levitti tuotantoa myös muihin Aasian maihin.

Kehitysyhteistyö ja ulkomaiset investoinnit jatkuvat – myös Afrikkaan, mutta niiden rinnalle on noussut rahoitus, joka perustuu siirtotyöläisten rahalähetyksiin kotimaahan, siis omaisille ja sukulaisille.

Köyhyyden poistaminen osaratkaisu maahanmuuttotulvaan

Afrikan väestöstä yli puolet on alle 20-vuotiaita. Lähivuosina heistä useampi sata miljoonaa tulee työikään, ehkä 200 – 300 miljoonaa. Tärkein kysymys kuuluu, mihin he sijoittuvat. Muuttoliike maalta kaupunkiin on Afrikassakin nopeaa. Jos kaupungeistakaan ei löydy toimeentuloa, matkaa jatketaan Välimeren yli Eurooppaan. Näin ovat jo kymmenet tuhannet tehneet.

Saharan ja Välimeren ylittävälle reitille eivät äärimmäisessä köyhyydessä elävät juurikaan lähde. Matka vaatii merkittäviä pääomia, joista salakuljettajien osuus ei ole vähäisin. Saharan eteläpuolisen Afrikan maissa tarvitaan paljon muutakin kehitystyötä kuin äärimmäisen köyhyyden poistaminen, jotta väki sitoutuu oman maan tai alueen kehittämiseen ja saa toimeentulonsa kotiseudulla.


Ei kommentteja:

Lähetä kommentti