Maapallolla
elää juuri nyt 7,2 miljardia ihmistä. Voidakseen viettää kunnollista elämää ja
täyttääkseen saamansa tehtävät jokainen tarvitsee päivittäin 2000 – 3000
kilokaloria ravintoenergiaa sekä muutamia kymmeniä grammoja valkuaisaineita.
Energian ja valkuaisen lisäksi tarvitaan lukuisa määrä ns. hivenaineita, mm.
rautaa ja vitamiineja, joita saadaan syömällä riittävän monipuolista ruokaa.
Kunnolliseen elämään tarvitaan siis sekä määrältään että laadultaan riittävästi
ravintoa. Tämän tosiasian tyydyttäminen on YK:n toimesta todettu olevan myös
ihmisoikeus. Joka tapauksessa riittävä ravinto ja ravitsemus ovat edellytys
elämän jatkumiselle. Jokapäiväinen leipä on oikeus elämään.
Kaikilla
ihmisillä ei ole onni saada riittävää päivittäistä ravintoa. Aliravittuja tai
suoranaisesta nälänhädästä kärsiviä lasketaan olevan vieläkin 800 – 850
miljoonaa. Voi sanoa vieläkin siinä mielessä, että aliravitsemusta on pyritty kansainvälisin
toimin poistamaan jo vuosikymmeniä. Tänä vuonna tulee kuluneeksi tasan 40
vuotta ensimmäisestä maailmanlaajuisesta ruokakonferenssista Roomassa. Kehitystä
hyvään suuntaan on tapahtunut, mutta ei lainkaan riittävästi.
Ruokaturvaa
ja ihmisten mahdollisuutta riittävään ravintoon on vuosien mittaa edistetty
monenlaisin kansainvälisin kampanjoin. Kuluvan vuoden kampanjan teemaksi on
valittu perheviljelmät, family farming. Asiantuntijoiden keskuudessa on viime
vuosina käyty keskustelua siitä, kun tähtäimessä on maailman ruokaturvan
kohentaminen, pitäisikö painottaa enemmän kaupallisen mittakaavan suurtuotantoa
vain keskittää huomio pieniin perheviljelmiin.
Valtaosa
köyhien maiden yli 400 miljoonasta perheviljelmästä on viljelyalaltaan varsin
pieniä, korkeintaan kahden hehtaarin tiloja. Esimerkiksi Tansaniassa
perheviljelmien keskimääräinen pinta-ala on vain muutama aari.
Pienten
tilojen ongelma on tuottavuuden kohottaminen, ts. alhaisten hehtaarisatojen nostaminen.
Heikot hehtaarisadot ovat lähes kaikkien köyhien maiden vitsaus. Kehitys
parempaan on ollut äärimmäisen hidasta. Kun teollisuusmaissa parhaimmilla
paikoilla päästään viljan hehtaarisadoissa jopa 10 000 kiloon hehtaarilta,
koko Afrikka polkee paikallaan keskimäärin 1 000 kilon satotasossa.
Hyvin
monissa kehitysmaissa maatalouden tuottavuuden kasvu on jo lähtenyt varsin
hyvin nousuun. 1960-luvulla puhuttiin paljon Intian nälänhädästä ja mitä sille
pitäisi tehdä. Keinoksi keksittiin ns. vihreä vallankumous. Se tarkoitti aikaisempaa
satovarmempien ja satoisempien riisilajikkeiden kehittämistä ja muutakin
maatalouden modernisointia. Intian viljasadot ovatkin jo lähes 3 000 kiloa
hehtaarilta.
Intian
maatalouden modernisoinnissa on tosin jouduttu lieveilmiöihin, jotka johtuvat esim.
geenimanipuloidun siemenviljan käytöstä ja käytön aiheuttamasta riippuvuudesta
kansainvälisistä suuryrityksistä. Seurauksena ovat olleet tuhansien
viljelijöiden itsemurhat, kun velkaantuneet viljelijät eivät löydä tietä ulos riippuvuuden
aiheuttamasta velkakierteestä.
Afrikankin
pienviljelijöillä on lukematon määrä ongelmia voitettavana. Pientilojen
viljelijöillä on monia esteitä tuotannon kehittämisessä. Hyvin pieniä
pinta-aloja on vaikea koneellistaa. Puuttuu pääomaa ja koneiden käyttö on
tehotonta. Sama koskee lannoittamista ja satoisampia viljalajikkeita, jotka
joudutaan ostamaan markkinoilta. Niinpä pienet tilat antavat tulokseksi heikot
tulot, ehkä vain mahdollisuuden niukkaan elämiseen, ei juuri tuotannon tai
jalostuksen kehittämiseen.
Afrikan
maataloutta vaivaa vielä lähimarkkinoiden alkeellisuus ja erityisesti viljelijöiden
heikko asema välittäjien ja myös kansainvälisten kauppaketjujen paineessa.
Lähes puolella tiloista ei ole edes tietä lähimarkkinoille. Pienet myytäväksi
säästyneet erät kuljetetaan markkinoille pyörien takatelineillä tai kantamalla.
Erityisesti naisten asema on tuotantoketjussa heikko. Naiset tekevät suuren
osan tuotantoon, jalostukseen ja myyntiin liittyvästä työstä, mutta heillä ei
ole samoja oikeuksia miesten kanssa tuotantovälineiden omistukseen tai
myynnistä saatuihin tuloihin. Tämä lienee Afrikan ruokaturvan kehittämisen
suurin pullonkaula.
Vastaus
kysymykseen kaupalliset tilat vai perheviljelmät ruokaturvan kohottajina ei ole
yksiselitteinen. Pienten perheviljelmien kehittämisen edessä on siis lukuisia
vaikeita esteitä. Mikään niistä ei ole kuitenkaan voittamaton. Muutos vaatii
viljelijöiden yhteistyötä, osuuskuntapohjalta tai muuten järjestäytyen. Muutos
vaatii kultakin maalta politiikkaa, jolla pyritään luomaan kotimaiselle
maanviljelylle edellytyksiä. Suotuisa
kehitys vaatii myös kansainvälisiltä avuantajilta jatkuvuutta ja
pitkäjänteisyyttä.
Minkään
avunantajatahon ei pitäisi tehdä samaa kuin Suomi 1990-luvun puolivälistä 2000-luvun
ensimmäisen vuosikymmenen puoliväliin. Silloin maatalouteen suunnattu
kehitysapu ajettiin lähes alas. Menetetyn vuosikymmenen aikana menetettiin myös
suuri osa suomalaisesta asiantuntemuksesta. Kokeneet asiantuntijat ja osaajat
vanhenivat ja uusia tuli hyvin vähän tilalle. Kotimaassa ei ollut kysyntää.
Avun
kohdentamista pieniin perheviljelmiin suurtuotannon kustannuksella korostaa se,
että se on samalla köyhyyden poistamista. Yli 400 miljoonalla perheviljelmällä
elää puolitoista miljardia ihmistä ja välillisesti niiden tuotannosta saa
toimeentulonsa sadat miljoonat maalla asuvat. Tiedetään myös, että äärimmäisessä
köyhyydessä elävistä kaksi kolmasosaa kuuluu pienviljelijöihin tai maaseudun
maattomiin. Maailman köyhyysongelmaa ei voida siis ratkaista luomatta
edellytyksiä perheviljelmien kehitykselle.
Kehitysmaiden
kaupallinen ja teollinen maatalous työllistää noin 20 miljoonaa ihmistä. Se on
siis köyhyyden ja toimeentulon kannalta marginaalista verrattuna kahteen
miljardiin, joiden toimeentulo riippuu pienistä perheviljelmistä.
Ei kommentteja:
Lähetä kommentti