Turvattu
ravinnon saanti, jokapäiväinen leipä, ymmärretään yhdeksi tärkeimmistä
elinehdoista. Mikään elävä olento – ei ihminenkään – voi jatkaa olemassaoloaan
ilman ravintoa. Niinpä eri kulttuurit ja uskonnot ovat nostaneet ruuan
keskeiseksi osaksi pyhiä riittejä. Me kristitytkin rukoilemme Isä meidän
-rukouksessamme, että ”Anna meille tänä päivänä meidän jokapäiväinen leipämme”. Vanhassa kiinalaisessa
tai japanilaisessa ja monessa muussakin kulttuuritraditiossa viedään
säännöllisesti vainajille ruokaa, jotta henkien toimeentulo on turvattu rajan
toisella puolella.
Ruokaturva,
riittävän ravinnon turvaaminen on askarruttanut ihmisiä kautta historian. Yksi
kuuluisimmista asiaa pohtineista oli englantilainen pappi ja taloustieteilijä Thomas
Malthus, joka julkaisi asiaa koskevan teoksen, An Essay on the Principle of
Population, vuonna 1798. Malthusin ajatus oli, että väestö lisääntyy rajoittamattomassa
geometrisessa sarjassa (kuten 2, 4, 8, 16, jne.), eli eksponentiaalisesti. Tämä
lisäys johtaa väestöräjähdykseen. Näinhän on melkein käynytkin. Kun maapallon väkiluku
oli Malthusin aikaan noin miljardin, se on nyt jo yli 7 miljardia.
Thomas
Malthus sanoi väestöennusteen lisäksi, että ravinnontuotanto kasvaa vain aritmeettisessa
sarjassa (kuten 1,2,3,4, jne.), eli aina saman verran vuodessa. Malthusin
mukaan joudutaan pian tilanteessa, missä ravinnontuotanto ei riitä kattamaan
väestönkasvun tarpeita. Seurauksena on jatkuva nälänhätä tai aliravitsemus.
Ruuan puute väistämättä pysäyttää väestönkasvun.
Malthus
erehtyi ravinnontuotannon ennusteessa. Hän ei osannut nähdä tuotantoteknologian
kehityksen voimaa. Itse asiassa esimerkiksi viimeisen 50 vuoden aikana
ravinnontuotanto on maapallolla kasvanut nopeammin kuin väestö lisääntynyt.
Niinpä Malthusia on aika ajoin pilkattu virhearviostaan.
Malthusin
merkitys oli kuitenkin paljon syvällisempi ja kauaskantoisempi kuin hänen
pilkkaajansa osasivat kuvitella. Malthusin käsitys ravinnon ja ihmisen
toimeentulon yhteydestä – niin itsestään selvyys kuin se onkin – antoi Charles
Darwinille sysäyksen pohtia ravintoa lajikehityksen moottorina. Darwin julkaisi
Galapagos –saarilla ja muuallakin tekemiensä havaintojen perusteella
käsityksensä lajien kehityksestä artikkelissaan Lajien synty, The Origin of
Species, vuonna 1859. Sen perusajatus on evoluution, luonnonvalinnan keskeinen
ellei ratkaiseva merkitys eri lajien ja niiden yksilöiden kehitykselle.
Sopeutumalla tarjolla oleviin ravinnonlähteisiin ja muihin olosuhteisiin lajit
hakeutuvat niille mahdollisiin tai suotuisiin ekolokeroihin ja siten turvaavat
olemassaolonsa.
Riittävä
ravinto on siten lajien kehityksen ja olemassaolon edellytys. Ravitsemus ja
ruokaturva ovat keskeisimpiä kehitystekijöitä koko luomakunnassa. Tämä pätee
myös ihmiseen ja ihmisen luomaan yhteiskuntaan.
Jos kehityspolitiikka,
eli kehitysmaiden auttaminen, haluttaisiin fokusoida inhimillisen ja myös
yhteiskunnallisen kehityksen ydinalueisiin, merkitsisi se ruokaturvan,
riittävän ravitsemuksen ja niiden edellytysten nostamista politiikan
keskeisimmäksi päämääräksi.
Ruokaturva,
ravitsemus ja niiden edellytyksenä maataloustuotanto ovatkin olleet tärkeitä kohdealueita
kansainvälisessä kehityspolitiikassa. YK:n Maatalous- ja elintarvikejärjestö,
FAO oli ensimmäisiä YK:n elimiä, kun se perustettiin vuonna 1945. Maatalous on ollut
Maailmapankin keskeisimpiä kehityspolitiikan alueita aina 1970- ja 1980-luvuilta
alkaen ja jälleen entistä tärkeämpänä vuosien 2007/08 elintarvikekriisin
jälkeen.
YK:n
vuosituhatjulistuksessa ja vuosituhattavoitteissa vuodelta 2000 ruokaturva oli
ensimmäinen kehitystavoite äärimmäisen köyhyyden poistamisen ohella.
Äärimmäisen köyhyyden poistaminen ja nälänhädän tai aliravitsemuksen eliminoiminen
ovatkin mitalin kaksi puolta; ne ovat riippuvaisia tosistaan.
Suomessa
ruokaturvaa koskeva kehityspolitiikka on ollut ailahtelevaa. Se nousi YK:n ja
Maailmanpankin vanavedessä politiikan keskiöön 1980-luvun alussa. 1990-luvulta alkaen
globaalin ruokaturvan edistäminen jäi kuitenkin Suomen politiikassa katveeseen.
Ensin määrärahoja runteli vuosikymmenen alun talouskriisi, kun kehitysyhteistyövarat
putosivat alle puoleen.
Kun kehitysyhteistyön
määrärahoja vähitellen vuosikymmenen puolivälistä alkaen nostettiin – tosin pitkän
aikaa varsin varovaisesti – maatalouden ja ruuantuotannon edistäminen
kehitysmaissa jäivät Suomen politiikassa sivummalle. Ruokaturva säilyi
nimellisesti painopistealueena aina vuosikymmenen lopulle kunnes sekin asema
poistui vuosituhannen vaihteessa. Kehitysyhteistyöministerinä ollut vihreiden
Satu Hassi totesi, ettei maataloustuotannon edistäminen kehitysmaissa kuulu
Suomen painopisteisiin.
Suomen
politiikassa maataloussektori sai uutta nostetta, kun vuosien 2007/2008 kansainvälinen
elintarvikekriisi nosti ruokaturvan keskiöön muuallakin maailmassa. Suomessa
mm. eduskunnan ulkoasiainvaliokunta laati varsin perusteellisen muistion ja
kannanoton maailman ruokakriisistä (UaVM 8/2008 vp). Valiokunta korosti mm.
että ”maatalouteen suunnatun ODA-kelpoisen kehitysyhteistyön rahoituksen määrä
tulisi kääntää kasvuun …”. Uudelleen ulkoasiainvaliokunta otti kantaa asiaan
Suomen ruokapolitiikkaa käsitelleessä lausunnossaan (UaVL 6/2010 vp). Asiaan
viitataan toteamalla, että ”Ulkoasiainvaliokunta pitää hyvänä, että
kehitysyhteistyön rahoitusta maatalouteen ollaan kasvattamassa, …” kuten oli
tapahtunutkin.
Ulkoasiainvaliokunnan
muistiossa vuodelta 2008 on ehkä määrärahakannanottoa tärkeämpää viittaus
ihmisoikeuksiin. Riittävä ravinto on YK:ssa todettu tärkeäsi ihmisoikeudeksi jo
vuonna 1966. Kehitysministeri Heidi Hautalan nosti päättyneen ministerikauden
suurimmaksi ansioksi ihmisoikeuksien koriostamisen Suomen kehityspolitiikan
sisällössä. Näin ollen on tärkeää arvioida koskiko tämä käytännössä myös
ruokaturvan edistämistä. Se olisi kuitenkin konkreettisin ja nopein tapa Suomen
edistää satojen tuhansien ihmisten mahdollisuutta kehittyä ja elää
täysipainoista elämää myös kehitysmaissa.
Uusi
kehitysministeri Pekka Haavisto nosti puolestaan omassa avaushaastattelussaan Suomen
politiikan keskiöön rauhanturvaamisen. Silläkin saralla ruokaturvalla on suuri
merkitys. Viime elintarvikekriisissä syntyi yli 40 maassa väkivaltaisia yhteenottoja
ruokapulan vuoksi. Kun tiedetään globaalin elintarviketilanteen ennusteet ja
kipupisteet, voi olettaa tilanteen muuttuvat entistä räjähdysherkemmäksi
lähivuosina.
Ruokaturva,
ravitsemus sekä niiden rooli kehityksessä ja kehityspolitiikassa ovat
fundamentaalisia ja suuria tulevaisuuden kysymyksiä köyhille ihmisille ja ihmiskunnalle.
Niinpä asiaa on tarkoitus valaista useammassakin kirjoituksessa syksyn ja
talven mittaan.
Harri Porvali: Tässä on asiaa! Mistähän johtuu, etteivät suomalaisessa kehitysyhteistyössä ole ollut vuosiin kiinnostusta maaseudun kehittämiseen. Tuotannon lisäksi on keskeisessä osassa pienviljelijöiden tuotteiden markkinointi ja maaseudun osuustoiminnan kehittäminen. Toivottavasti kirjoitat aiheesta tulevaisuudessa.
VastaaPoista